espa-banner

Ψυχόδραμα

Ψυχόδραμα
 

Λίγα λόγια για τo εργαστήρι ψυχοδράματος: 
Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να συστήσει το ψυχόδραμα ως εργαλείο επαγγελματικής εποπτείας και υποστήριξης των εκπαιδευτικών που προσπαθούν να κατανοήσουν, να
αναπτύξουν και να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα του επαγγελματικού τους ρόλου και αναγνωρίζουν ότι πέραν από εκπαιδευτικοί, είναι εν δυνάμει φορείς παιδείας, κοινωνικά
πρότυπα και πρόσωπα αναφοράς και φροντίδας για τα παιδιά.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες για το Εισαγωγικό Ανοιχτό Εργαστήριο παρακαλούνται να στείλουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλ. επικοινωνίας ) στο ioannapetritsi@gmail.com ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο τηλ. 6936125326 ως τις  22/4.
Όσοι και όσες το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες συναντήσεις της ομάδας που θα είναι διάρκειας 2,5 ωρών και θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ιωάννα Πετρίτση, εκπαιδευτικός και εκπαιδευόμενη ψυχοδραματίστρια.
Η εποπτεία της ομάδας πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος I Σοφία Συμεωνίδου


Χρήσιμες Πληροφορίες
Διάρκεια: 5 ώρες
Ηλικίες : κατάλληλο και για ενήλικες /εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Συμμετοχή: 35 ευρώ

   

  
Κουκλοθέατρο και θεραπεία: «Μιλώντας με τα χέρια της ψυχής μας»

puppet

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τις ιδιαίτερες τεχνικές που προσφέρει το κουκλοθέατρο στη θεραπευτική συνάντηση.
Η θεατρική κούκλα ως εμψυχωτικό εργαλείο, έχει τη  δυνατότητα να δημιουργεί έναν ασφαλή και δημιουργικό μεταβατικό χώρο όπου προβάλουμε και εξωτερικεύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.
Η κούκλα στη θεατρική της χρήση, έχει χαρακτήρα, μιλά, κινείται, συγκρούεται, χαίρεται. Καθοδηγείται  από το χέρι του εμψυχωτή και ωστόσο δεν είναι ο εμψυχωτής, έχει το δικό της ρυθμό και τη δική της βούληση. Είναι ένα αντικείμενο ανθρωπόμορφο που περιγράφει μέσα από το θέατρο την ανθρώπινη κατάσταση και γι’ αυτούς ακριβώς  τους λόγους μπορεί να μεσολαβεί  τόσο άμεσα ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και στο καθρέφτισμά τους. Το κουκλοθέατρο ασκεί μεγάλη συγκινησιακή επίδραση στα παιδιά. Μέσα από αυτό μπορούν να  βιώνουν ρόλους, να ταυτίζονται ψυχικά με τους ήρωες, να εξωτερικεύουν απωθημένα συναισθήματα και να  αντλούν πληροφορίες για την επίλυση των προβλημάτων τους. 
Θα λέγαμε ότι χάρη στον παιδικό ανιμιστικό τρόπο σκέψης και στην παιδική φαντασία η κούκλα έχει επιβιώσει ιστορικά και έχει φτάσει ως το σήμερα,  διατρέχοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, εποχές και παραδόσεις.  
Για όλους τους παραπάνω λόγους,  οι τεχνικές του κουκλοθεάτρου αποτελούν  στα χέρια του θεραπευτή ένα πλούσιο και δυναμικό εργαλείο πολύ διαδεδομένο ιδιαίτερα σε μεθόδους ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούν σύμβολα και μεταφορές, όπως είναι  η παιγνιοθεραπεία και η  δραματοθεραπεία.

Περιγραφή Σεμιναρίου «Κουκλοθέατρο και θεραπεία».

Πρώτη Ημέρα
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα ασχοληθούμε  αρχικά με την εξερεύνηση και την κατανόηση της γλώσσας του κουκλοθεάτρου, η οποία είναι  πλούσια σε οπτικά σύμβολα,  γλωσσικές μεταφορές και κινητικές αναπαραστάσεις. Η γνώση αυτής της γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει αργότερα ο θεραπευτής να αναπτύξει τις τεχνικές του κουκλοθεάτρου στη Θεραπεία. 
Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό  θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές τεχνικές της θεατρικής κούκλας (μαρότα, γαντόκουκλα, μαριοννέτα, επιτραπέζια κούκλα, φιγούρα θεάτρου σκιών) και μέσα από ψυχοκινητικές ασκήσεις και παιχνίδια θα διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε τεχνικής, τα οποία μπορούν να την κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμη στις θεραπευτικές μας συναντήσεις. 
Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουμε την δική μας  κούκλα κουκλοθεάτρου  χρησιμοποιώντας απλά  υλικά (τεχνική  μαρότας και γαντόκουκλας ). Η κατασκευή θα είναι ατομική και ο κάθε συμμετέχοντας θα κληθεί να επιλέξει το χαρακτήρα και τη μορφή που θα δώσει στην  κούκλα του.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής μας και με οδηγό αυτήν,  θα ακολουθήσουν ασκήσεις και παιχνίδια εμψύχωσης ώστε οι κούκλες μας να πάρουν κίνηση και ζωή και να μας διηγηθούν τις μικρές τους ιστορίες.

Δεύτερη Ημέρα
Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με  τη  χρήση της κούκλας ως  άτυπο διαγνωστικό εργαλείο το οποίο μας παρέχει υλικό για την καλύτερη κατανόηση  της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του παιδιού. 
Θα διερευνήσουμε τεχνικές δραματοποίησης μέσω του κουκλοθεάτρου, θα εμβαθύνουμε σε ιστορίες και παραμύθια που προωθούν την επίλυση  συναισθηματικών συγκρούσεων και θα εξετάσουμε  το ρόλο θεραπευτή  ως εμψυχωτή αυτών των διαδικασιών.
Το σεμινάριο μας θα κλείσει τον κύκλο του με συζήτηση, ανατροφοδότηση και  δημιουργικό μοίρασμα σκέψεων, απόψεων και προτάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Επίσης μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα δοθούν  σημειώσεις καθώς και παραπομπές (βιβλιογραφία, sites) που μπορεί να  φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος «κουκλοθέατρο και θεραπεία».
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από την Παρασκευή Καρακίτσιου, Ψυχολόγος Α.π.θ, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, Κουκλοπαίκτρια

Χρήσιμες Πληροφορίες
Διάρκεια: 10 ώρες (διήμερο)
Ηλικίες : κατάλληλο και για ενήλικες /εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Συμμετοχή: 50 ευρώ